Gołąbki troszkę inaczej

Reklama

Opis przygotowania

W dużej ilości osolonego wrzątku parzymy kapustę z liści ścinamy twarde części i zostawiamy do zawijania ,pozostałą część kapusty kroimy w drobną kosteczkę.
Do ugotowanego ryżu dodajemy mięso mielone , pokrojoną kapustę ,skręcony wraz z czosnkiem salceson,pokrojoną i podsmażoną cebulkę , 3 łyżeczki przecieru pomidorowego , mieszamy wszystko razem ,doprawiamy pieprzem i solą.Na środek liścia kapusty kładziemy kulkę farszu i zakładamy boki zwijając gołąbki,układamy je ściśle w większym garnku ,zalewamy całość ciepłą wodą z 4 łyżeczkami przecieru doprawioną jarzynką ,pieprzem i bazylią .Dusimy pod przykryciem około półtorej godziny ,jak gołąbki są gotowe zlewamy z nich wodę do mniejszego garnka ,zaprawiamy mąką rozmieszaną z małą ilością wody i ewentualnie doprawiamy sos do smaku .

Składniki

  • 1 kapusta biała25 dag mięsa mielonego
  • 25 dag salcesonu
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki margaryny
  • przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • jarzynka
  • bazylia

Podobne przepisy do Gołąbki troszkę inaczej