Grzanki ulubione

Reklama

Opis przygotowania

Bagietkę pokroić na małe kromki (plastry), cieniutko posmarować masłem. Pieczarki pokroić w bardzo cienkie plasterki i ułożyć na kromkach pieczywa. Delikatnie je posolić. Teraz możemy położyć parówki pokrojone wzdłuż na plastry i na długość grzanek, czy inną wędlinę w plastrach. Niezależnie czy dajemy wędlinę czy nie na wierzch nałożyć po plasterku sera, tak aby pokrył całą grzankę. Na wierzch każdej kładziemy po plasterku (lub niecałym) pomidora i posypujemy oregano.

Wstawiamy do nagrzanego wcześniej do 160 stopni piekarnika i zapiekamy ok. 10 minut aż ser nam się ładnie zacznie topić i przypiekać. Najlepiej smakują na gorąco. Jak ktoś lubi może sobie polać sosem czosnkowym lub innym. Ale bez sosu są pyszne i czuć nasze oregano. Smacznego.

Składniki

  • 1 długa bagietka lub 2 bułki paryskiemasło miękkie lub margaryna do smarowania pieczywa
  • kilka pieczarek
  • żółty ser w plastrach
  • pomidor
  • oregano,sól
  • ew. cienkie parówki lub inna wędlina wg uznania i zapasów w lodówce

Podobne przepisy do Grzanki ulubione