Jajeczna Tęcza

Reklama

Opis przygotowania

1. Kostki rozpuścić w gorącej wodzie i dodać 2 łyżki żelatyny, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
2. Na dno 4 miseczek wyjąć cienką warstwę rosołku, odstawić do lodówki do zastygnięcia.
3. Ułożyć dekoracyjnie jajka, groszek i paprykę.
4. Serek zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem.
5. 2 łyżki żelatyny zalać wodą, pozostawić aż się rozpuści. Chłodną żelatynę zmiksować z twarożkiem.
6. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać paprykę w proszku, do drugiej posiekaną zieleninę. Jeszcze raz doprawić.
7. Na zastygniętych rosołkach układać warstwy ciemnej i warstwy zielonej masy. Odstawić do lodówki. Przed podaniem na chwilę zanurzyć we wrzątku.
Układać dekoracyjnie na półmisku wyłożonym sałatą. Podawać z pikantnym sosem pomidorowym lub octem.
Smacznego!

Składniki

  • 2 kostki rosołowepół pęczka natki i koperku
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 2 jaja na twardo
  • groszek z puszki
  • czerwona papryka
  • duże opakowanie serka wiejskiego Piątnicy
  • 4,5 łyżki żelatyny
  • sałata
  • sól i pieprz

Podobne przepisy do Jajeczna Tęcza