Kapusta z grochem

Reklama

Opis przygotowania

1.Groch umyć,zalać sporą ilością wrzącej wody,moczyć 3 godziny.Następnie odcedź,zalać taką ilością świeżej zimnej wody,by całkowicie go przykryła.Gotować na niedużym ogniu,aż ziarna będą całkiem miękkie.
2.Kapustę lekko odcisnąć,posiekać na desce,wrzucić do garnka ,zalać wodą (powinna jedynie przykryć kapustę),dodać przyprawy korzenne i gotować 30 minut na niedużym ogniu bez przykrycia.
3.Na rozgrzanym na patelni oleju przesmażyć posiekaną cebulę,przykryć,zmniejszyć płomień i dusić jeszcze 10-15 minuty,po czym przełożyć do garnka z kapustą,wymieszać.
4.Ugotowany groch lekko odcedzić,przetrzeć przez sito lub zmiksować,a następnie wymieszać z kapustą.
5.Przyprawić wszystko gotową przyprawą do grochu lub kapusty i cząbrem oraz pieprzem i solą.Podawać z ciemnym pieczywem.

Składniki

  • 50 dag. kapusty kwaszonej2 łyżki oleju
  • 20 dag. łuskanego grochu
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • gotowa przyprawa do grochu i fasoli lub do kapusty
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • pieprz
  • sól

Podobne przepisy do Kapusta z grochem