Karpatka

Reklama

Opis przygotowania

Wykonanie ciasta: margarynę rozpuścić w gorącej wodzie, gotować 5 minut, dodać mąkę szybko mieszając, trzymać na ogniu aż powstanie aż ciasto zrobi się szkliste, wystudzić do letniego ciasta dodać 6 całych jajek i proszek do pieczenia, miksować aż składniki się połączą. podzielić ciasto na dwie formy i upiec. W 180 stopniach przez 35 min. ciasto ma być zrumienione i podsuszone.

Krem: z mąki, mleka i cukru ugotować budyń, wystudzić, utrzeć margarynę z masłem na biało dodawać po łyżce budyniu, ucierać, następnie przełożyć nim zimne ciasto. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Składniki

  • CIASTO:6 jajek,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 20 dag kostki margaryny,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • KREM:
  • litr mleka,
  • kostka masła,
  • kostka margaryny,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szklanki cukru,

Podobne przepisy do Karpatka