Cebule obrać, jedną posiekać w kosteczkę, drugą zetrzeć na tarce. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, dodać startą cebulę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Uformować nieduże klopsiki, obtoczyć je delikatnie w mące i zrumienić na rozgrzanym oleju. W rondlu roztopić masło, wrzucić posiekaną w drobną kosteczkę drugą cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć aż się zrumienią. Następnie oprószyć cebulę mąką (1 łyżka), wymieszać, zalać kwasem ogórkowym zmieszanym z 1/2 szkl. wody, zagotować. Dodać klopsiki, dusić 15 min.. Koperek dokładnie wypłukać, osączyć, posiekać drobno. Śmietanę roztrzepać ze szczyptą soli, zahartować niewielką ilością sosu, przelać do rondla i cały czas mieszając zagotować. Na koniec dosypać koperek i ew. doprawić sos solą i pieprzem. Podawać z ryżem na sypko i ogórkami kiszonymi.