Klopsiki w sosie koperkowym

Reklama

Opis przygotowania

Cebule obrać, jedną posiekać w kosteczkę, drugą zetrzeć na tarce. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, dodać startą cebulę, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Uformować nieduże klopsiki, obtoczyć je delikatnie w mące i zrumienić na rozgrzanym oleju. W rondlu roztopić masło, wrzucić posiekaną w drobną kosteczkę drugą cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć aż się zrumienią. Następnie oprószyć cebulę mąką (1 łyżka), wymieszać, zalać kwasem ogórkowym zmieszanym z 1/2 szkl. wody, zagotować. Dodać klopsiki, dusić 15 min.. Koperek dokładnie wypłukać, osączyć, posiekać drobno. Śmietanę roztrzepać ze szczyptą soli, zahartować niewielką ilością sosu, przelać do rondla i cały czas mieszając zagotować. Na koniec dosypać koperek i ew. doprawić sos solą i pieprzem. Podawać z ryżem na sypko i ogórkami kiszonymi.

Składniki

  • 50 dkg mięsa mielonego z indyka,do smaku: sól, pieprz biały mielony,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 łyżki masła,
  • 1/2 szkl. kwasu/wody od ogórków kiszonych (takich domowych, oczywiście),
  • 1/2 szkl. śmietany 18%,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek koperku,
  • 2 cebule,
  • 4 łyżki bułki tartej + 1 jajko,
  • dodatkowo: ryż ugotowany na sypko, ogórki kiszone

Podobne przepisy do Klopsiki w sosie koperkowym