Kluski śląskie:
Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć w prasce, przełożyć do miski tak aby szczelnie do niej przylegały.Podzielić nożem na 4 części i jedną wyciągnąć napełniając puste miejsce mąką ziemniaczaną tak jak jest to pokazane na zdjęciu, dodać szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować okrągłe kuleczki o średnicy 3-4 cm z małym dołeczkiem na środku. Wrzucić na osolony wrzątek. Od momentu gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze jakieś 3-5 minut.
Gulasz:
W rondelku rozpuścić tłuszcz i zeszklić na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać mięso również pokrojone w małe kawałki i obsmażyć. Następnie dodać bulion i dusić na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodać koncentrat wymieszany z mąką pszenną, doprawić do smaku przyprawami i jeszcze pogotować.