Kluski śląskie z gulaszem

Reklama

Opis przygotowania

Kluski śląskie:

Ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce lub przecisnąć w prasce, przełożyć do miski tak aby szczelnie do niej przylegały.Podzielić nożem na 4 części i jedną wyciągnąć napełniając puste miejsce mąką ziemniaczaną tak jak jest to pokazane na zdjęciu, dodać szczyptę soli i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta formować okrągłe kuleczki o średnicy 3-4 cm z małym dołeczkiem na środku. Wrzucić na osolony wrzątek. Od momentu gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze jakieś 3-5 minut.

Gulasz:

W rondelku rozpuścić tłuszcz i zeszklić na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać mięso również pokrojone w małe kawałki i obsmażyć. Następnie dodać bulion i dusić na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, dodać koncentrat wymieszany z mąką pszenną, doprawić do smaku przyprawami i jeszcze pogotować.

Składniki

  • Kluski:
  • około 40 dkg ugotowanych ziemniaków
  • mąki ziemniaczanej ile przyjmie
  • szczypta soli
  • Gulasz:
  • około 40 dkg mięsa wołowego (gulaszowego)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Przyprawa typu kucharek
  • sól
  • pieprz
  • niepełna szklanka bulionu
  • łyżeczka mąki pszennej
  • tłuszcz

Podobne przepisy do Kluski śląskie z gulaszem