Knedelki z boczkiem

Reklama

Opis przygotowania

Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na złoty kolor,odsączyć z tłuszczu .
Drożdże rozmieszać z mlekiem ,dodać do przesianej mąki z solą,wymieszać ,Następnie dodać jajka i zagnieść ciasto ,do wyrobionego ciasta dodać podsmażony boczek,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia .
Z wyrośniętego ciasta formować niewielkie kluseczki,gotować w dużej ilości osolonej wody.(ja sprawdzam patyczkiem czy są gotowe).Kluski osączyć z wody ,polać tłuszczem wytopionym z boczku i podawać z kwaśną sałatką.

Składniki

  • 40 dag boczku wędzonego1/2 kg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 dag drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli

Podobne przepisy do Knedelki z boczkiem