Wymieszaj w rondelku masło, cukier i śmietankę. Podgrzewaj wszystkie składniki przez 5 minut na wolnym ogniu, a na końcu dodaj wiórki kokosowe. Wyłóż papierem formę o wymiarach 20×20 cm.( z wysokim brzegiem), wlej do niej masę i wstaw ją na kilka godzin do lodówki. W tym czasie możesz uprażyć na gorącej, suchej patelni wiórki lub płatki kokosowe do dekoracji. Dzięki temu zyskasz orzechowy aromat. Pokryj masę kokosową na 25 prostych kawałków. Połam czekoladę i rozpuść ją w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.Zanurz kokosanki w rozpuszczonej czekoladzie i układaj je na papierze do pieczenia. Na końcu udekoruj ciastka wiórkami lub płatkami kokosowymi i pozostaw do czasu, aż polewa zastygnie. Kokosanki należy przechowywać w szczelnym pojemniku inaczej w chłodzie.