Kołaczyki

Reklama

Opis przygotowania

Żółtka wymieszać z mlekiem dodać olej,rozkruszony biały ser,mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawy,zagnieść gładkie ciasto.

Cebulę pokroić w kostkę ,pomidory w ćwiartki .
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso,dodać przecier pomidorowy,cebulę i pomidory,doprawić do smaku i dusić wszystko do 5 min.

Ciasto które nam odpoczęło zagnieść jeszcze raz,podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na mniejsze placuszki (mi wyszło 6 sztuk),na plackach umieść porcję mięsa i na środku kleks z kwaśnej śmietany ,całość posypać startym żółtym serem i odrobiną posiekanej zielonej pietruszki .Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku do 200st około 15-20 min.
Bardzo dobrze smakuje podane z kwaśną sałatką .

Składniki

  • ciasto 2 żółtka jajek
  • 80 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 20 dag białego sera
  • 40 dag mąki pszennej
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • nadzienie:
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 30 dag mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki oregano
  • dodatkowo:
  • 10 dag żółtego sera
  • 3/4 szklanki śmietany 12%

Podobne przepisy do Kołaczyki