Maliny pod pierzynką

Reklama

Opis przygotowania

1. Mleko zagotować ze szczyptą soli, cukrem waniliowym oraz łyżką cukru. Wsypać ryż, gotować ok. 15 min, często mieszając. Przestudzić. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru i żółtkami. Dodawać po łyżce ryżu. Na koniec dodać ubite białka.

2. Naczynie do zapiekania natłuścić, wyłożyć maliny, na to masę ryżową. Piec ok. 30 min w temp. 190st. Białka ubić z cukrem, rozsmarować na zapieczonym ryżu, piec jeszcze chwilę, aż się zrumieni, ok. 8-10min w temp. 180st.

Składniki

  • MASA RYŻOWA: 15 dag ryżu,
  • 1/2 l mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • cukier waniliowy,
  • 5 łyżek cukru,
  • kost. masła.
  • DODATKOWO:
  • 30 dag malin,
  • 3 białka,
  • 2 łyżki cukru.

Podobne przepisy do Maliny pod pierzynką