Koralowiec – ciasto na każdy sezon

Reklama

Opis przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Do białek dodajemy żółtka, uprzednio wymieszane z 2 łyżkami gorącej wody. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 170 stopni około 35-40 minut.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy przez kilka minut na najwyższych obrotach. Następnie łączymy z tężejącą galaretką, przygotowaną w proporcji 2 galaretki w 2 szklankach wody. Masę wykładamy na ciasto, na nią zaś owoce w dowolne wzory. Wszystko zalewamy galaretką, przygotowaną w proporcji 2 galaretki na 3 szklanki wody.
Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Składniki

  • Biszkopt:5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorącej wody
  • Masa:
  • kartonik śmietany 36%
  • 2 galaretki (w tym przypadku wiśniowe)
  • Dodatkowo:
  • 1 kg owoców (pożeczka, jagoda, malina lub inne)
  • 2 galaretki o takim smaku jak owoce (w tym przypadku porzeczkowe)

Podobne przepisy do Koralowiec – ciasto na każdy sezon