Kurczak meksykański

Reklama

Opis przygotowania

Na początku gotujemy makaron. Pierś z kurczaka kroimy w paski i wrzucamy do marynaty z oliwy z oliwek, chili, oregano bazylii oraz tymianku. Na zimną patelnię wlewamy oliwę i rumienimy czosnek, dodajemy pierś, podsmażamy. Mięso zdejmujemy na półmisek, a na patelnię po kurczaku wrzucamy świeżą kukurydzę i wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów oraz wcześniej podsmażonego kurczaka. Wlewamy kieliszek czerwonego wina, gotujemy około 20 min na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy puszkę czerwonej fasoli z zalewą. Gotujemy jeszcze około 10 minut, polewamy makaron i gotowe.

Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka 400g makaronu razowego
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 kolby kukurydzy
  • kieliszek czerwonego wina
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • łyżeczka sproszkowanego chili
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylia
  • łyżeczka tymianek

Podobne przepisy do Kurczak meksykański