Medaliony drobiowe z winogronem i papryką

Reklama

Opis przygotowania

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić tak, żeby wyszło 8 medalionów. Najlepiej do tego nadają się kuchenne nożyce, obcinamy na okrągło każdy kawałek mięsa. Wychodzą nam wtedy zgrabne medaliony. Każdy medalion, posiekać z jednej strony, delikatnie dużym nożem, panierować w mące, usmażyć na złoty kolor, na maśle roślinnym. Gotowe wyjąć na talerzyk i dopiero wtedy posolić. Na tłuszcz po medalionach, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną paprykę, chwilę smażyć, pod koniec dodać wypestkowane czerwone winogrono. Smażyć jeszcze wszystko około 6 min, następnie dodać wodę i wino. Doprawić solą i białym pieprzem, mieszając aż sos się trochę zagęści. Gotowe medaliony włożyć do sosu, podgrzewać wszystko razem jeszcze 2 min , na bardzo małym ogniu. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

Składniki

  • 1 podwójna pierś z kurczaka1,5 szt papryki (dałam 3 kolory)
  • 1 mała cebula cukrowa
  • 1 szklanka pokrojonych na cząstki i wypestkowanych czerwonych winogron (mogą być zielone)
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki wody
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżka masła roślinnego
  • mąka do panierki
  • szklanka=250 ml

Podobne przepisy do Medaliony drobiowe z winogronem i papryką