Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić tak, żeby wyszło 8 medalionów. Najlepiej do tego nadają się kuchenne nożyce, obcinamy na okrągło każdy kawałek mięsa. Wychodzą nam wtedy zgrabne medaliony. Każdy medalion, posiekać z jednej strony, delikatnie dużym nożem, panierować w mące, usmażyć na złoty kolor, na maśle roślinnym. Gotowe wyjąć na talerzyk i dopiero wtedy posolić. Na tłuszcz po medalionach, wrzucić pokrojoną drobno cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojoną paprykę, chwilę smażyć, pod koniec dodać wypestkowane czerwone winogrono. Smażyć jeszcze wszystko około 6 min, następnie dodać wodę i wino. Doprawić solą i białym pieprzem, mieszając aż sos się trochę zagęści. Gotowe medaliony włożyć do sosu, podgrzewać wszystko razem jeszcze 2 min , na bardzo małym ogniu. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.