Maślana chałka

Reklama

Opis przygotowania

W przypadku drożdży świeżych drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, wymieszać z łyżką mąki i połową mleka, odstawić do wyrośnięcia. Gdy dajemy suche drożdże mieszamy je od razu z resztą składników. Wymieszać suche składniki, dodać rozczyn, roztopione i ostudzone masło, ciepłe mleko, jajko i żółtko, wyrabiać, aż zacznie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrobić Podzielić na 3 lub 6 części, uformować wałki i spleść z nich warkocz zwykły lub poszóstny. (Instrukcja w linkach). Przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem (ja położyłam luzem na dużej blasze na papierze do pieczenia ). Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Bułkę posmarować roztrzepanym żółtkiem z 2 łyżkami wody (można zrobić na to kruszonkę) lub posypać np sezamem albo makiem. Piec w temperaturze 190°C przez około 30 minut. "

Pomoc do zrobienia warkocza: http://www.coquinaria.it/forum/showthread.php?92890-La-treccia-alta-a-6-braccia-del-corso-dei-livitati-FOTOGRAMMI

http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2273768,1,0,777,Challah-zaplatanie-poszostne.html

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennejopakowanie drożdży instant 7g (lub 2,5 dag świeżych)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 10 dag masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • żółtko
  • 2 łyżki wody
  • sezam

Podobne przepisy do Maślana chałka