Placuszki z cukinii i fety

Reklama

Opis przygotowania

Cukinię razem ze skórką zetrze na grubych oczkach, posolic i odstawic na 30 min. W tym czasie posiekac cebulę i czosnek. Z cukini odcisnac bardzo mocno sok, dodac cebulę z czosnkiem, wymieszac. Dodac jajka. pieprz i pokruszoną fetę. Wymieszac wsypac mąkę z proszkiem do pieczenia – tyle żeby powstało ciasto gęstości kwaśnej śmietany. Dodałc bułkę tartą i zioła. Po dokładnym wymieszaniu smażyc niewielkie placki. Podałam z sosem jogurtowo-czosnkowym

Składniki

  • 2 cukinie.cebula.
  • 2 ząbki czosnku.
  • 3 łyżki bułki tartej.
  • 3 jajka.
  • 1/2 opakowania fety.
  • mąka (dałam 2 łyzki).
  • 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia.
  • sól.
  • pieprz.
  • zioła prowansalskie.
  • oregano.
  • natka pietruszki.
  • tymianek, zielona pietruszka)

Podobne przepisy do Placuszki z cukinii i fety