Miodownik z bitą śmietaną i bananami

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i wyłożyć nim dno małej blaszki (24×28 cm). Piec około 15-20 minut w temop190st.C.

Bita śmietana:
Śmietanę ubić na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Śmietanę połączyć z jogurtem. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. wody, wystudzić i połączyć z kremem.

Mleko z puszką wstawić do rondelka z wodą i gotować 2,5 godziny. Po całkowitym ostudzeniu powstały karmel wyłożyć na ciasto miodowe i równomiernie go rozsmarować. Na karmel nakładać szprycą bitą śmietanę. Banany pokroić na ok. 1 cm plasterki i namoczyć w soku z cytryny, i na każdej rozecie śmietany położyć plasterek. Całość posypać płatkami czekoladowymi. Całosć wstawić do lodówki, aby stężało.

Składniki

  • Ciasto miodowe:20 dkg mąki pszennej
  • 6 dkg cukru
  • 5 dkg margaryny
  • 1 duże jajko
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Bita śmietana:
  • 150 g śmietany kremówki 30%
  • 1 jogurt naturalny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • Dodatki:
  • Puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 3 banany
  • sok z 1 cytryny
  • płatki czekoladowe do dekoracji

Podobne przepisy do Miodownik z bitą śmietaną i bananami