Murzyn genueński

Reklama

Opis przygotowania

1. Ciasto: Ubić białka z cukrem na pianę, gdy są sztywne dodać żółtka i dalej ubijać, masło roztopić i ostudzić, wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, do masy jajecznej dodać sypkie produkty lekko mieszać dodając masło. Wysmarować tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem, wlać ciasto i piec aż odejdzie od foremki. Wystudzić

2. Mus: do jednego garnka wlać litr wody, postawić na ogniu, ogrzewać, do drugiego garnka wsypać połowę cukru 6 żółtek, śmietanę i kakao, garnek z tymi produktami umieścić na garnku z gotującą się wodą, mieszać łyżką aż masa będzie gęsta, zdjąć garnek z pary dodać start ą czekoladę na grubym tarku i masło pokrojone w kostkę i mieszać aż składniki się roztopią i złączą ze sobą, dodać alkohol i pianę z białek ubitą z pozostałym cukrem, masę wylać na biszkopt wstawić na noc do lodówki, przed podaniem dekorować bitą śmietaną.

Składniki

  • CIASTO:12 dag cukru,
  • 4 jajka,
  • 12 dag mąki,
  • 6 dag masła,
  • 6 dag kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • MUS:
  • 6 żółtek z jajek i z 3 jajek białka,
  • 15 dag cukru,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • 12 dag masła,
  • 25 dag czekolady gorzkiej,
  • łyżka alkoholu,
  • bita śmietana do dekoracji,

Podobne przepisy do Murzyn genueński