Malinowa rolada z mascarpone

Reklama

Opis przygotowania

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, ciągle ubijając. Partiami wlewać żółtka i nadal ubijać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao na końcu wsypać startą czekoladę. Delikatnie wymieszać, tak żeby piana nie opadła.
Bawełnianą ściereczkę delikatnie posypać cukrem waniliowym Płaską formę najlepiej o wymiarach 28 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 – 15 minut w temperaturze 180C. (nie dłużej, bo rolada pęknie podczas zwijania). Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić do całkowitego ostudzenia.Ważne jest żeby wszystko robić, kiedy rolada jest jeszcze gorąca. Nie czekamy aż ostygnie!

Składniki na krem zmiksowac czyli mascarpone, cukier puder oraz smietane. Ostudzoną roladę rozwinąć, usunąć sciereczke. Natychmiast posmarować nadzieniem z serka mascarpone, ułożyć maliny w srodku i z powrotem zawinąć. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem polać polewą powstała z rozpuszczenia masła z połamaną na kawałki czekoladą. Wszystko stopic w kąpieli wodnej mieszając do połączenia sie składników. Można ostudzoną rolade albo posmarowac albo oblać tworząc "fale". Ozdobić malinami.

Składniki

  • 4 jajka100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki (dałam tortową)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao Gellwe
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej
  • cukier waniliowy Gellwe
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru (lub mniej)
  • 50ml śmietany 18%
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 30 g masła
  • 250g malin

Podobne przepisy do Malinowa rolada z mascarpone