Make przesiać, dodać żółtko, cukier, sól, posiekane masło na kawałki. Zagnieść ciasto na
tartę. Jeśli się nie chce skleić wystarczy dodać łyżkę – 2 lodowatej wody. Gotowe ciasto owinąć w folie i dać do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek. Formę do tarty wysmarować masłem, wykleić ciastem. Spód ponakłuwać widelcem. Wstawić do 200st. do piekarnika na 20 minut. po upieczeniu ostudzić.
Podgrzać 200ml śmietanki, dać połamaną czekoladę oraz 1/2 kostki masła i cukier puder. Mieszać podgrzewając. Jak się wszystko rozpuści i połączy schłodzić. Gruszki pokroić na ćwarti, skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozpuścić pozostałe masło, posypać cukrem i skarmelizować. Do karmelu włożyć gruszki i dusić ok 20 minut mieszając.
Na tarte wyłożyć gruszki (kilka odłożyć na górę do dekoracji). Pozostałą kremówkę ubić na sztywno. Ubijać dalej ale na wolnych obrotach dodawać po łyżce masy czekoladowej. Gotowy krem wylać na gruszki. Udekorować pozostałymi gruszkami i uprażonymi płatkami migdałów. Można posypać cukrem pudrem lub startym kakao. Schłodzić aby krem stężał. Wystarczy ok 60 minut.