Margarynę, cukier, mleko i kakao gotujemy na wolnym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, odlewamy większe pół szklanki na polewę resztę studzimy. Do wystudzonej masy wbijamy jajka i miksujemy na wolnych obrotach miksera przez chwilę dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów miksujemy przez chwilkę aby składniki dobrze się połączyły a ciasto napowietrzyło się. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i wyłożoną papierem wlewamy ciasto i wkładamy do lekko rozgrzanego piekarnika, pieczemy 45 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą, murzynka można przekroić na pół i przełożyć dowolną masą
Masa Czekoladowa:
Jajka ubić na parze z cukrem, dodać kakao i połamaną czekoladę ubijać jeszcze przez chwilę by czekolada dobrze się rozpuściła. Do roztartego masła dodawać po łyżce wystudzoną masę ciągle ucierając.
– Na ostatnim zdjęciu masa truskawkowa według przepisu "andzia13" na Kisielowo truskawkowe ciacho