MURZYNEK

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę, cukier, mleko i kakao gotujemy na wolnym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, odlewamy większe pół szklanki na polewę resztę studzimy. Do wystudzonej masy wbijamy jajka i miksujemy na wolnych obrotach miksera przez chwilę dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów miksujemy przez chwilkę aby składniki dobrze się połączyły a ciasto napowietrzyło się. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę i wyłożoną papierem wlewamy ciasto i wkładamy do lekko rozgrzanego piekarnika, pieczemy 45 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą, murzynka można przekroić na pół i przełożyć dowolną masą

Masa Czekoladowa:
Jajka ubić na parze z cukrem, dodać kakao i połamaną czekoladę ubijać jeszcze przez chwilę by czekolada dobrze się rozpuściła. Do roztartego masła dodawać po łyżce wystudzoną masę ciągle ucierając.

– Na ostatnim zdjęciu masa truskawkowa według przepisu "andzia13" na Kisielowo truskawkowe ciacho

Składniki

  • Ciasto:- 1 i 1/2 margaryny palmy
  • - 3/4 szk. mleka
  • - 3 szk. cukru kryształu
  • - 3 szk. mąki
  • - 6 jajek
  • - 4-5 łyżek kakao (tak by było ciemne)
  • - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • - kilka kropli olejku rumowego (według uznania, ja dodaję jak robię z masą czekoladową bo wtedy murzynek nabiera fajnego smak)
  • Masa Czekoladowa:
  • - 2 jajka
  • - 0,5 szk. cukru kryształu
  • - 1 łyżka kakao
  • - czekolada gorzka
  • - masło extra 82%

Podobne przepisy do MURZYNEK