Muszle Conchiglioni a’la bolognese

Reklama

Opis przygotowania

Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody
dolałam łyżeczkę oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzić i ostawić. W międzyczasie robimy farsz i sos.

Cebulka w kostkę podsmażam na oliwie, dodałam mięso, czosnek, podsmażam razem, dodaje przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, sol. Odstawiam na bok.

Robię sos pomidorowy. Na łyżce oleju rozgrzanego karmelizuje 2 łyżki koncentratu pomidorowego, dodaje puszkę pomidorów w zalewie, przyprawiam jak na sos do spaghetti, bazylia, oregano, czosnek, pieprz. Smażę aż sos trochę odparuje. Cześć gotowego sosu daje na dno naczynia do zapiekania a resztę sosu wrzucam do mięsa. Mieszam wszystko. Nadzienie nie może być zbyt płynne.

Muszle napełnić farszem łyżeczką. Układam w naczyniu żaroodpornym na sosie. Na każda muszle daje kawałek mozzarelli. posypuje oregano i do nagrzanego piekarnika, zapiekam w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut przykryte folia aluminiowa. Na ostatnie 10 minut zdejmuje i posypałam jeszcze startym serem. Piekę aż się ładnie zapiecze wszystko.

Muszle są rewelacyjne takie makaron bolognese ale w innym wydaniu.

Składniki

  • makaron conchiglioni (powinno być po około 10 sztuk na osobę ja dałam mniej)500g mięsa mielonego woł-wp
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • sos pomidorowy: oliwa, czosnek, koncentrat, pomidory z puszki, oregano, bazylia
  • kulka mozzarelli
  • tarty żółty ser
  • oliwa

Podobne przepisy do Muszle Conchiglioni a’la bolognese