Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody
dolałam łyżeczkę oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzić i ostawić. W międzyczasie robimy farsz i sos.
Cebulka w kostkę podsmażam na oliwie, dodałam mięso, czosnek, podsmażam razem, dodaje przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, sol. Odstawiam na bok.
Robię sos pomidorowy. Na łyżce oleju rozgrzanego karmelizuje 2 łyżki koncentratu pomidorowego, dodaje puszkę pomidorów w zalewie, przyprawiam jak na sos do spaghetti, bazylia, oregano, czosnek, pieprz. Smażę aż sos trochę odparuje. Cześć gotowego sosu daje na dno naczynia do zapiekania a resztę sosu wrzucam do mięsa. Mieszam wszystko. Nadzienie nie może być zbyt płynne.
Muszle napełnić farszem łyżeczką. Układam w naczyniu żaroodpornym na sosie. Na każda muszle daje kawałek mozzarelli. posypuje oregano i do nagrzanego piekarnika, zapiekam w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut przykryte folia aluminiowa. Na ostatnie 10 minut zdejmuje i posypałam jeszcze startym serem. Piekę aż się ładnie zapiecze wszystko.
Muszle są rewelacyjne takie makaron bolognese ale w innym wydaniu.