Omlet z brokułem

Reklama

Opis przygotowania

Różyczki brokułów blanszujemy ok. 3 minut i dzielimy na małe kawałki. Białka ubijamy mikserem na sztywno. Dodajemy vegetę, żółtka. Wsiewamy mąkę i mieszamy łyżką lub mikserem na najniższej mocy. Dodajemy pokrojony w kosteczkę żółty ser i rozdrobnione różyczki brokułów. Całość delikatnie mieszamy.
Wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy na bardzo małym ogniu, pod pokrywką, aż wierzch się zetnie (ok 12 minut). Ostrożnie przewracamy szeroką drewnianą łopatką i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty. Zsuwamy na talerz.
Podajemy z pomidorem i szczypiorkiem. Omlet świetnie smakuje popijany kefirem.

Składniki

  • 2 jajka 3 różyczki brokułów
  • 10 dag wędzonego sera żółtego
  • ¼ łyżeczki vegety
  • 1 łyżka mąki ( w oryginalnym przepisie nie było)
  • ponadto:
  • olej do smażenia
  • pomidory
  • kefir
  • szczypiorek

Podobne przepisy do Omlet z brokułem