Pieczone Kasztany

Reklama

Opis przygotowania

► Kupując kasztany należy zwrócić uwagę, żeby były pełne, ciemne i błyszczące, bez wgłębień, w ten sposób zapobiegnie się kupienu kasztanów nadpleśniałych.

► Kasztany naciąć nożem na krzyż od „ ostrego “ końca do podstawy.

► Kasztany wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i prażyć w nagrzanym piekarniku do 225C około 10 – 15 minut / Termoobieg /, po 10 minutach potrząsnąć kasztanami i ewentualnie je odwrócić, piec aż nacięte " dzioby " się otworzą, w środku powinne być miękkie, ale na powierzchni „ miąższu ” chrupiące.

► Kasztany podawać w łupinach, które usuwa się wraz ze znajdującymi się pod nimi skórkami poprzez rozłamanie łupinki w miejscu nacięcia, po obraniu łupiny jeść na gorąco. Można podać sól niektórzy lubią wersję słoną, inni jedzą z miodem, ja spożywałem beż dodatkow.

Składniki

  • 500 gr. Kasztanów jadalnychPrzyprawy: Sól

Podobne przepisy do Pieczone Kasztany