Pieczony karczek

Reklama

Opis przygotowania

Karczek szpikujemy czosnkiem i suszoną śliwką. Przyprawy mieszamy z oliwą i octem, dodajemy 5-6 kropel sosu tabasco może ostra papryka chili lub inny sos na bazie ostrej papryki. Wszystko dokładnie mieszamy i tak przyszykowaną marynatą nacieramy dokładnie karczek. Rozgniatamy jałowiec i układamy na mięsie. Karczek wkładamy do brytfanny i odstawiamy na 3-4 dni do lodówki. Pieczemy 1,5 godziny w temp 180 st. Pod koniec pieczenia można podlać czerwonym słodkim winem.

Składniki

  • 1,5 kg karczku5-8 ząbków czosnku
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki pieprzu
  • 1łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięsa
  • 3łyżki oliwy
  • 5-6 kropel tabasco
  • Łyżeczka octu winnego
  • Bazylia
  • Majeranek
  • 5-8 ziaren jałowca
  • 4-5 suszonych śliwek

Podobne przepisy do Pieczony karczek