Pizza Domowa na Turecki Chlebie (Fladen)

Reklama

Opis przygotowania

► SOS DO PIZZY: Przetarte pomidory wymieszać z oliwą, dodać mniej więcej ½ filiżanki wody, mieszać, aż olej nie bęndzie błyszczeć. Oregano i bazylię wymieszać z sosem, doprawić do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką.

► Chleb turecki przekroić poziomo na pół i obydwie połowy posmarować od miękkiej strony sosem do pizzy.

► PIZZĘ OBŁOŻYĆ: tuńczykiem, pokrojoną w kostkę szynką, salami, pokrojonymi w plastry pieczarkami, przeciśniętym przez praskę lub posiekanym czosnkiem i cebulą, górę posypać potartym pizza serem.

► Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C / Termoobieg / aż ser się stopi.

Składniki

  • 1 Chleb turecki ( Fladen )
  • SOS DO PIZZY
  • 400 gr. Przetartych pomidorów
  • 4 Łyżki oliwy z oliwek
  • 2 Łyżeczki suszonego oregano
  • 2 Łyżeczki suszonej bazylii
  • Papryka mielona
  • Przyprawy: Sól / Pieprz
  • PIZZĘ OBŁOŻYĆ
  • 2 Puszki tuńczyka w oleju (185gr. każda)
  • 200 gr. Szynki gotowanej
  • 80 gr. Salami
  • 200 gr. Pieczarek
  • 1 Główka czosnku
  • 1 Duża cebula
  • 400 gr. Żółtego sera

Podobne przepisy do Pizza Domowa na Turecki Chlebie (Fladen)