Placki z ciasta na kluski śląskie

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki ostudzic, przecisnąć przez praskę. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć 1/4 częsć ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków, dodać jajko, sól, pieprz do smaku i zagnieść ciasto. Z wyrobionego ciasta
ulepić placki wielkosci np. kotletów mielonych. Rozgrzać patelnia, wlac olej i usmażyc placuszki na rumiano. Można tez obtoczyc w jajku i bułce tartej i tak usmazyc jak kotlety. Sa rownie dobre tylko bardziej chrupiące.

Składniki

  • ziemniaki ugotowane (1 część)mąka ziemniaczana (1/4 części)
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej

Podobne przepisy do Placki z ciasta na kluski śląskie