Placki ziemniaczane

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki i cebulkę obieramy.
Najpierw cebulkę, a potem ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Następnie dodajemy jajko, mąkę, dwie szczypty soli i pieprz do smaku i mieszamy aż uzyska jednolitą konsystencję.
Gdy wydaje nam się zbyt rzadkie to dodajemy jeszcze łyżkę mąki.
Na patelni rozgrzewamy mocno olej.
Dużą łyżką wlewamy na patelnie ciasto, zmniejszamy odrobinę ogień i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Dodatki placków ziemniaczanych to własny wybór, bo każdy lubi co innego 🙂

Składniki

  • 4 duże ziemniaki1 mała cebulka (żeby ciasto nie ściemniało – w smaku jest niewyczuwalna, jeśli nie damy jej zbyt dużo)
  • 1 jajko
  • 3 - 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Podobne przepisy do Placki ziemniaczane