Dzień przed namocz soczewicę w zimnej wodzie (ja pozostawiłam ja przez noc). Zwiększyła swoją objętość o połowę.
Pokrój boczek w kostkę, podobnie kiełbasę. Posiekaj cebulę i czosnek. Rozgrzej oliwę na patelni, po chwili dodaj pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Następnie posiekaną cebulę i czosnek. Wszystko poczekaj aż się zarumieni i przełóż do niewielkiego garnuszka i dalej podgrzewaj. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki i marchewkę. Umyj szpinak, będziemy używać tylko liści także odkrój łodygi i pokrój listki w drobne paseczki. Umyj paprykę i również pokrój ja w drobne paseczki lub w kostkę (jak wolisz). Wszystko dodawaj stopniowo do garnka: ziemniaki, marchewkę, szpinak i soczewicę – zalej wodą. Teraz dodaj liść laurowy, kostkę rosołową, posól i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 30 min. Po tym czasie dołóż paprykę, aby się nie rozgotowała zbytnio i pozostaw na ogniu kolejne 10-15 min. Na sam koniec dodaj przecier pomidorowy i dopraw do smaku pieprzem, papryką i oregano. Gdy juz spróbujesz i wszystko będzie ugotowane, zgaś ogień i odczekaj 5-10 aby wszystko doszło. Wyłóż na głębokie talerze i udekoruj natka pietruszki. Podawaj z grillowaną bagietką z masełkiem.
¡Que aproveche!
Tip: W zamian soczewicy (lenteja) możesz użyć również fasoli. W Hiszpanii w tym celu używa się specjalnego rodzaju grochu, który nazywa się "garbanzo".
Tak na prawdę w "potaje" możesz znaleźć wszystko, bo również: zieloną fasolkę, warzywo zbliżone do naszej botwinki czyli "acelga", jak również ugotowane jajko.