Sałatka słodko-kwasna z ogórków

Reklama

Opis przygotowania

Ogórki umyć pokroić w plasterki dodać zmiażdżony czosnek cukier sól i pokrojony drobno koperek oraz chili. Wszystko wymieszać i odstawić do rozpuszczenia się cukru następie zalać octem i odstawić w chłodne miejsce na ok 12 godzin. Następnego dnia poprzekładać do słoiczków (można do każdego słoiczka jeszcze włożyć po małym kawałku chili) zamknąć i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania wody. Wyjąć z garnka odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem tak pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Składniki

  • 2 kg ogorki gruntowe,.1 pęczek koperek.
  • 1/2 szklanki cukru (nawet wiecej).
  • 4 ząbki czosnku.
  • 3/4 szklanki octu 10 %.
  • 4 papryczka chili

Podobne przepisy do Sałatka słodko-kwasna z ogórków