Sałatka z fasolki szparagowej

Reklama

Opis przygotowania

Składniki sosu umieścić w małym słoiczku, zakręcić, wymieszać zawartość energicznie wstrząsając. Fasolki opłukać, przyciąć końce, ew. usunąć łyka. Zalać osolonym wrzątkiem, gotować aż zmięknie, ale zostanie jędrna, odcedzić. Jeszcze ciepłe pokroić na kawałki i zalać sosem, odstawić na ok. 30 min.. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, sparzyć, osączyć. Do zamarynowanej fasolki dodać pomidory, cebulę i zieleninę, dokładnie wymieszać. Podawać jako jarzynkę do dań obiadowych albo lekkie danie kolacyjne.
Poza sezonem można wykorzystać fasolkę mrożoną.

Składniki

  • 25 dkg fasolki szparagowej zielonej25 dkg fasoli szparagowej żółtej
  • 2 pomidory
  • 1 niezbyt duża cebula czerwona
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanych listków bazylii
  • Sos:
  • 3-5 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 mała łyżeczka cukru
  • 2 szczypty soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

Podobne przepisy do Sałatka z fasolki szparagowej