Schab pieczony pachnący rozmarynem

Reklama

Opis przygotowania

Przygotowac marynate.Do naczynia wlewamy sok z pomarañczy dodac oliwe z oliwek,sol,pieprz,rozmaryn-dokladnie wymieszac.Polewamy schab dokladnie ,przykryc folia spozywcza i zostawic na ok.5 godzin.Jezeli jest mozliwosc nalezy go przewrocic i polewac.Po tym czasie wlaczyc piekarnik na 240 stopni.Wkladamy mieso w naczyniu zaroodpornym na 5-10 min bez przykrycia.Nastepnie zmniejszamy na 190-200(to zalezy od piekarnika-moj jest bardzo slaby)Mieso na dolnej czesci piekarnika-przykryte lekke tylko po to aby sie nie spalilo od gory-zostawiamy na 45 min.Polewamy w miedzy czasie marynata. Po uplywie tego czasu,odkryc i rumienic ok 10 min.

Składniki

  • 1kg schab bez kosci
  • MARYNATA:
  • sok z 2 pomarañczy
  • sol,pieprz
  • 2 lyzki rozmarynu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Podobne przepisy do Schab pieczony pachnący rozmarynem