Schabowe tradycyjne

Reklama

Opis przygotowania

Mięso rozbić delikatnie tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą aby go nie porozrywać (i nie będzie pryskać). Oprószyć z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Jajka roztrzepać z mlekiem. Kotlety panierować kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem, zrumienić z obu stron. Po położeniu na rozgrzaną patelnię nieco zmniejszyć płomień aby kotlety nie tylko się zrumieniły, ale także usmażyły w środku. Dla pewności można po przewróceniu mięsa na drugą stronę przykryć patelnię pokrywką. Najlepiej smakują z dodatkiem ziemniaków, marchewki albo zasmażanej kapusty.

Składniki

  • 6 plastrów schabu wieprzowego b/k (grubości 1-2 cm)2 jajka
  • 2-3 łyżki mleka
  • 3-5 łyżek mąki pszennej
  • 1 szkl. bułki tartej
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • do smażenia: olej

Podobne przepisy do Schabowe tradycyjne