Schabowy z panierce z sezamem

Reklama

Opis przygotowania

Kotlety lekko rozbić przez folię, posolić i obficie oprószyć pieprzem. Jajko roztrzepać z mlekiem. Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Przyprawione kotlety panierować kolejno w mące, jajku i bułce z sezamem. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia z obu stron. Podawać z surówką.
Kotlety panierować bezpośrednio przed smażeniem żeby panierka nie zwilgotniała i później nie odstawała od mięsa.

Składniki

  • 5 dużych kotletów schabowych bez kości,kilka łyżek mąki pszennej,
  • ok. 1/2 szkl. bułki tartej,
  • ok. 1/3-1/2 szkl. ziarna sezamowego,
  • 1 duże jajko,
  • 4-5 łyżek mleka,
  • do smaku: sól, pieprz mielony,
  • do smażenia: olej

Podobne przepisy do Schabowy z panierce z sezamem