Słodka przekąska

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
wymieszać obie mąki z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, dodać jajko i wodę, ubić gładkie i lejące się ciasto. Na minimalnej ilości oleju smażyć małe i cieniutkie naleśniki.

Kiedy naleśniki ostygną, posmarować je rozmąconym jajkiem na środku posypać cukrem i wiórkami kokosowymi (około 1/2 łyżeczki)położyć ćwiartkę jabłka i złożyć w malutkie pakieciki lub ruloniki.
Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor, mają być złote i chrupiące, osuszyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu, można dodatkowo posypać cukrem, ale to nie jest konieczne.
Podawać gorące z dowolnym budyniem lub kisielem jest to to smaczny i pożywny podwieczorek.

Składniki

  • Ciasto :1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • jabłka
  • wiórki kokosowe
  • cukier
  • olej

Podobne przepisy do Słodka przekąska