Sycace ziemniaki

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać ,zalać wodą i osolić do własnych potrzeb ,ugotować do miękkości . Ugotowane ciemniaki odcedzić dodać do nich mąkę,przemieszać,przykryć i zostawić na 5 min,aby mąka się sparzyła po tym czasie dodać koperek oraz mleko i potłuc bardzo dokładnie ziemniak (ziemniaki muszą wyglądać jak krem),łyżką maczaną w tłuszczu nakładać na talerz malutkie kluseczki,podawać obficie polane cebulką z dodatkiem kiszonego ogórka.

Cebulka :
Cebulę pokroić w piórka ,posypać sola i pieprzem,udusić na margarynie do miękkości .
Na osobnej patelni zrumienić kiełbasę pokrojoną w kosteczkę i jak cebulka jest miękka dodać do niej podsmażoną kiełbaskę ,wymieszać

Składniki

  • 2 kg ziemniaków 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • sól,pieprz
  • 2 cebule
  • 3/4 margaryny
  • 1 kiełbasa zwyczajna
  • 2-3 łyżki koperku

Podobne przepisy do Sycace ziemniaki