Szarlotka na ciepło

Reklama

Opis przygotowania

1.Margarynę siekamy z mąka wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Dodajemy żółtka,jajka,cukier,1 opakowanie cukru waniliowego i śmietanę.Energicznie zagniatamy ciasto.Schładzamy.
2.Nadzienie:jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Lekko odciskamy i mieszamy z bułką tartą i cukrem waniliowym.
3.Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na wyłożoną papierem dużą blachę.Wykładamy jabłka.Przykrywamy rozwałkowaną resztę ciasta ,nakłuwamy widelcem.Pieczemy 45 minut w 200 stopniach.Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.Podajemy z bitą śmietaną i lodami.

Składniki

  • 4 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 kg.jabłek
  • łyżka bułki tartej
  • cukier puder do posypania
  • lody
  • bita śmietana

Podobne przepisy do Szarlotka na ciepło