Torcik na 19 urodziny

Reklama

Opis przygotowania

Biszkopt piecze się w 200* około 40-45 minut,w zależności od wydajności piekarnika.Przestudzone ciasto dzielimy na 3 płaty.Do niewielkiego garnuszka,wlewamy 5 łyżek wody,dodajemy skórkę cytrynową i cukier, kilka minut gotujemy,wyłączamy i przez parę chwil niech nam jeszcze skórka się moczy w syropie,który powinien mieć ładny żółty kolor.Ja wstążki cytrynowe nawijam dookoła słomki tworząc spiralki i odkładam do dekoracji.Syrop dopełniamy do 3/4 kubeczka przegotowaną wodą i nasączamy nim ciasto-im lepiej nasączymy tym ciasto będzie smaczniejsze,uważajmy jednak,by nie przesadzić.Galaretki agrestowe rozpuszczamy z dodatkiem żelatyny,latem możemy zmniejszyć ilość płynu.Śmietankę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i łączymy z zimną galaretką,tężejącą masą przekładamy tort.Schładzamy,masą obsmarowujemy wierzch i boki,troszkę masy zostawiamy do dekoracji.Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w/g instrukcji na opakowaniu.Teraz najfajniejsza część pracy-dekorowanie.Śmietanką wypisujemy tekst,bądź wiek na środku ciasta,zdobimy krawędzie i ewentualnie boki.Układamy kwiatek,owoc pokrojony np. w plasterki,kostkę z cytrynowej galaretki,wstążkę cytrynową z syropu i dekoracje z czekolady.Torcik wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny,smacznego.

Składniki

  • Biszkopt-tradycyjnie we wszystkich moich tortach jest przepis podstawowy, tutaj dodatkiem jest:0,5 opakowania kisielu cytrynowego
  • 1 zapach cytrynowy
  • Masa do przełożenia ciasta:
  • 500 ml śmietany 30% Piątnica
  • 2 galaretki o smaku agrestowym
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Do nasączenia:
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżki cukru
  • obrana skórka z cytryny,ja wycinam długie paseczki,ale może być w różnym kształcie
  • Masa do dekoracji:
  • 2 śnieżki
  • 1 śmietan-fix
  • 1 szklanka mleka
  • Dodatkowo:
  • 1 kiwi
  • 1 galaretka cytrynowa
  • kilka paluszków cytrynowych w czekoladzie
  • 1 różyczka-ja dałam własnoręcznie wykonaną z marcepanu

Podobne przepisy do Torcik na 19 urodziny