► BISZKOPT: jajka wbić do miski, dodać cukier, wodę i zmiksować mikserem, aż powstanie gładka, jednolita puszysta masa. Następnie połączyć z sobą: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wymieszać i przesiać przez sito. Przygotowaną mieszankę delikatnie mieszając, stopniowo dodawać do masy jajecznej. Powstałe ciasto przelać do wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem tortownicy, następnie włożyć do uprzednio nie podgrzanego piekarniku i piec około 30 minut w 180C. / Termoobieg /. Biszkopt przed wyjęciem z tortownicy i krojeniem musi dobrze wystygnąć, wtedy jest zwarty i mniej się kruszy. Przed otwarciem blaszki okroić dookoła brzegi ciasta i zdjąć papier ze spodu, biszkopt pokroić na 2 krążki.
► MASA SEROWA : liście żelatyny zalać zimną wodą, tak by je zakryła, gdy żelatyna napęcznieje, wycisnąć z niej wodę i w garnuszku na piecu rozpuścić ( nie zagotować ), dodać 2 łyżki twarogu truskawkowego i / wymieszać /. Twaróg truskawkowy włożyć do miski, dodać pokrojone w małą kostkę truskawki, zelatynę, na sztywno ubitą śmietanę i / wymieszać /.
► KREM : śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego ubitć na sztywno.
► Pierwszy krążek biszkoptu obłożyć masą serową, przykryć drugim krążkiem którego wierzch posmarować kremem, udekorować całymi truskawkami i posiekanymi pistacjami. Resztą kremu posmarować bok tortu i obłożyć płatkami migdałowymi.