Truskawkowa łączka

Reklama

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym, żółtka i wodę. Powoli wmieszać kakao i cynamon połączony z mąką. Piec do suchego patyczka i zostawić do ostygnięcia. Galaretki rozpuścić w trzech szklankach gotowanej wody i odstawić do stężenia. Truskawki umyć i osączyć na sicie. Trzy szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić budynie. Do gotującego mleka dodać wiórki kokosowe i chwilę gotować. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier i rozrobiony budyń. Gotować do zagęszczenia, cały czas mieszając. Dodać rodzynki i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Ostudzone ciasto nasączyć ponczem i wyłożyć masę budyniową. Na masie położyć truskawki lekko wciskając. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

Składniki

  • Ciasto:4 jajka
  • 1 szkl mąki (może być kopiasta)
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 zielone galaretki
  • 1/2 kg truskawek
  • paczka wiórków kokosowych
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szkl rodzynek
  • Poncz:
  • 1 szkl zimnej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka alkoholu

Podobne przepisy do Truskawkowa łączka