Wielkanocna pisanka

Reklama

Opis przygotowania

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, siekamy z zimnym masłem. Dodajemy żółtka, śmietanę i oba cukry. Szybko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy, wykładamy na osobne blachy, wycinamy kształt dużego jajka i pieczemy ok. 15 min. każdy placek osobno. Po ostudzeniu, placki przekładamy dżemem. Wierzch dekorujemy zielonym lukrem, z kolorowych pisaków rysujemy zajączka, bazie (wykorzystujemy płatki migdałowe).

Składniki

  • 60 dag mąki krupczatki25 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka śmietany 18% Piątnica
  • dżem do przełożenia
  • kolorowe pisaki do ciasta
  • płatki migdałowe do ozdoby

Podobne przepisy do Wielkanocna pisanka