Wielkanocne zajączki

Reklama

Opis przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami całymi, dodać zmielony ser, następnie sok z cytryny, mąkę z proszkiem. Wyrobić dość zwarte, elastyczne ciasto, ewentualnie dodać jeszcze trochę mąki. Rozwałkować na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5-1 cm. Wykrawać nożem ciastka w kształcie głowy zajączka, rodzynki wciskać dość mocno w miejsce oczu i pyszczka. Piec w nagrzanym do 120 stopni piekarniku ok. 10-15 minut do zrumienienia się ciastek.

Składniki

  • 1/2 kostki margaryny3 jajka
  • 25 dag sera białego półtłustego z Piątnicy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub octu)
  • olejek zapachowy
  • kilkanaście drobnych rodzynek

Podobne przepisy do Wielkanocne zajączki