Sernik czekoladowy

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Połowę kostki margaryny rozpuścić z 5 łyżkami wody, dodać 0,5 szkl. cukru, 3 łyżki kakao i 1 cukier waniliowy. Całość mieszać aż do zgęstnienia, przestudzić. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i 1,5 szkl. mąki z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Z 4 białek i 0,5 szkl. cukru ubić pianę i dodać do ciasta.
Ciasto podpiec 115 minut w nagrzanym do 140 stopni piekarniku.

Masa serowa:
0,5 kilograma twarogu przepuścić 2 razy przez maszynkę. 4 jajka ubić z 1 szkl. cukru. Do twarogu dodać ubite jajka, połowę kostki masła, 2 łyżki kaszy manny. Całość wymieszać.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 30 ml śmietany kremówki.
Na upieczone ciasto wyłożyć masę serową, na wierzch wylać masę czekoladową i zanurzają łyżkę przez warstwę czekolady i sera wykonać kilak kolistych ruchów delikatnie ale nie całkiem mieszając obie masy.
Piec ok. 40 minut w całości.

Składniki

  • 5 łyżek wody2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 cukier wanilinowy
  • 8 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 0,5 kostki margaryny
  • 0,5 kostki masła
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 kg twarogu
  • 1 gorzka czekolada

Podobne przepisy do Sernik czekoladowy