Ciasto:
Połowę kostki margaryny rozpuścić z 5 łyżkami wody, dodać 0,5 szkl. cukru, 3 łyżki kakao i 1 cukier waniliowy. Całość mieszać aż do zgęstnienia, przestudzić. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i 1,5 szkl. mąki z 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Z 4 białek i 0,5 szkl. cukru ubić pianę i dodać do ciasta.
Ciasto podpiec 115 minut w nagrzanym do 140 stopni piekarniku.
Masa serowa:
0,5 kilograma twarogu przepuścić 2 razy przez maszynkę. 4 jajka ubić z 1 szkl. cukru. Do twarogu dodać ubite jajka, połowę kostki masła, 2 łyżki kaszy manny. Całość wymieszać.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 30 ml śmietany kremówki.
Na upieczone ciasto wyłożyć masę serową, na wierzch wylać masę czekoladową i zanurzają łyżkę przez warstwę czekolady i sera wykonać kilak kolistych ruchów delikatnie ale nie całkiem mieszając obie masy.
Piec ok. 40 minut w całości.