Pokruszony ser włożyć do miski, dodać mleko, olej, wsypać sól, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować razem. Make przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, polowe wsypać do miski z serem i połączyć składniki mikserem na niewielkich obrotach. Wsypać resztę maki i miksować jeszcze chwile, następnie wyłożyć ciasto na stolnice i zagnieść ciasto.
Podzielić ciasto na kilka drobnych części. Odwrócić foremkę do babki do góry nogami, uformować cienkie wałeczki – boki koszyczka, ułożyć je na półokrągło na foremce, na samej górze ułożyć okrągły placek – spód koszyczka – połączyć z bokami. Osobno uformować rączkę koszyczka.
Piec w nagrzanym do temp. ok. 120 stopni piecu ok. 10-15 minut – do zarumienienia się koszyczka. Delikatnie ściągnąć z foremki.