Wielkanocny koszyczek

Reklama

Opis przygotowania

Pokruszony ser włożyć do miski, dodać mleko, olej, wsypać sól, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować razem. Make przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, polowe wsypać do miski z serem i połączyć składniki mikserem na niewielkich obrotach. Wsypać resztę maki i miksować jeszcze chwile, następnie wyłożyć ciasto na stolnice i zagnieść ciasto.

Podzielić ciasto na kilka drobnych części. Odwrócić foremkę do babki do góry nogami, uformować cienkie wałeczki – boki koszyczka, ułożyć je na półokrągło na foremce, na samej górze ułożyć okrągły placek – spód koszyczka – połączyć z bokami. Osobno uformować rączkę koszyczka.

Piec w nagrzanym do temp. ok. 120 stopni piecu ok. 10-15 minut – do zarumienienia się koszyczka. Delikatnie ściągnąć z foremki.

Składniki

  • 15 dkg białego sera półtłustego Piątnica6 łyżek mleka
  • 6 łyżek oleju
  • 7,5 dkg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dkg maki

Podobne przepisy do Wielkanocny koszyczek