Zagrzybione mielone

Reklama

Opis przygotowania

Grzyby namaczamy na noc. Następnego dnia przekładamy je do garnka, zalewamy czystą wodą i gotujemy. Bułki namaczamy w wodzie. Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju, odcedzamy na sitku z tłuszczu. Grzyby odcedzamy na durszlaku. Odciśniętą bułkę, grzyby i cebulę mielimy w maszynce do mięsa. Przemielone produkty, jajko, łyżkę przyprawy do mies Knorr, łyżeczkę sosu sojowego dodajemy do mięsa mielonego. Doprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Wyrabiamy masę, formujemy kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na oleju na średnim ogniu.

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego2 suche kajzerki
  • 1 duża cebula
  • 20 suszonych dużych grzybów (kapelusze)
  • 1 łyżka przyprawy do mięs Knorr
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 duże jajko
  • pieprz
  • sol
  • czosnek granulowany
  • bułka tarta
  • olej

Podobne przepisy do Zagrzybione mielone