Zupa chrzanowa

Reklama

Opis przygotowania

Do garnka wlać 2,5 l wody, dodać przyprawy, obraną cebulę, kiełbasę i gotować godzinę. Po tym czasie wyjąć kiełbasę, dodać chrzan i gotować ok. 10 min. Następnie wywar przecedzić, mąkę wymieszać z wodą, wlać do zupy i zagotować. Po zdjęciu z ognia dodać sok z cytryny, śmietanę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo i pokrojoną na plasterki kiełbasą.

Składniki

  • 80 dag kiełbasy15 dag startego chrzanu
  • cebula
  • 3 łyżki mąki
  • szklanka śmietany 18% Piątnica
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • ziele angielskie
  • sok z cytryny

Podobne przepisy do Zupa chrzanowa