Zupa kolorowa

Reklama

Opis przygotowania

MARCHEWKOWA: warzywa obrać, pokroić w niedużą kostkę, włożyć do rondla.Wlać 1 szkl. wody, dodać masło, szczyptę cukru, szafran i kostkę, gotować aż będą miękkie a następnie zmiksować. Doprawić solą i papryką.

CUKINIOWA: Warzywa umyć, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać 1 szkl. wody. Dodać masło, miętę i gotować aż będą miękkie, wtedy dodać pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką, ale bez pestek jeśli są)i pogotować jeszcze chwilę. Dodać zieleninę, zmiksować, doprawić solą i ew. białym, mielonym pieprzem.

Obie zupy powinny być kremowe i m/w podobnej gęstości. Można je zjeść oddzielnie, ale mnie naszło na taki obrazek jak widać wyżej 🙂 Nalewałam je jednocześnie na talerz z obu stron – zrobiłam to małymi dzbanuszkami. Kwiatki "nakapałam" olejem z pestek dyni….

Składniki

  • CZĘŚĆ MARCHEWKOWA: 3 marchewki
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 2 szczypty szafranu
  • 1/2 łyżeczki papryki w proszku ostrej
  • 1/2 kostki bulionu drobiowego
  • CZĘŚĆ CUKINIOWA:
  • 1 średnia cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1/2 kostki bulionu drobiowego
  • po 1 czubatej łyżce posiekanego koperku i szczypiorku

Podobne przepisy do Zupa kolorowa