Marchewki,pietruszkę i korzeń selera obrać i opłukać. Zalać ok. 2 litrami wrzątku, dołożyć czyste liście pora i zagotować. Włożyć umyte, pokrojone w kostkę mięso i zagotować. Zszumować i dołożyć suszone liście selera, ziele angielskie, liść laurowy. Wsypać przyprawę Kucharek, pieprz czarny. Ew. posolić.
Gotować ok.45 minut.
W tym czasie zetrzeć ogórki kiszone na grubej tarce jarzynowej i przecedzić wodę z ogórków, by nie była mętna. Wlać razem do zupy i gotować kilkanaście minut, aż ogórki będą miękkie. Moja zupa ogórkowa koniecznie musi być kwaśna. Jeśli ktoś lubi łagodniejsze może nie wlewać wody z ogórków.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i oddzielnie ugotować z osolonej wodzie.
Śmietanę roztrzepać z mąką i cienką strużką dolewać po trochu gorącą zupę intensywnie mieszając. Tak zahartowany zabielacz wlać do garnka z zupą i mieszając podgrzewać. Włożyć miękkie ziemniaki. Posypać obficie posiekanym koperkiem.
Ja zawsze oddzielnie gotuję ziemniaki, gdyż w kwaśnych zupach gotowane ziemniaki mają dla mnie nieodpowiedni smak.