Alibaba

Reklama

Opis przygotowania

Masa sezamowa:
Margarynę stopić w rondelku. Dodać miód,cukier oraz sezam i cały czas mieszając, zagotować, a następnie schłodzić do temp.pokojowej.

Masa kokosowa:
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Ciasto kruche 1:
Mąkę,margarynę,smalec,proszek do pieczenia ,żółtka, cukier puder, śmietanę oraz cukier waniliowy zagnieść na jednolite ciasto.
Podzielić je na dwie równe części i wyłożyć nimi dwie duże blaszki. Na wierzch jednego ciasta wyłożyć masę sezamową i równomiernie rozsmarować. Drugie ciasto posmarować powidłami i wyłożyć na nie masę kokosową.
Tak przygotowane ciasta piec po około 30 minut w temperaturze 180st.C.

Ciasto kruche 2:
Do mąki dodać margarynę, sodę, żółtka, cukier puder, śmietanę oraz miód i szybko zagnieść gładkie ciasto następnie wyłożyć nim dużą blaszkę.

Masa orzechowa:
Margarynę stopić w rondelku. Dodać miód,cukier oraz orzechy i zagotować. Ostudzić i rozsmarować na ciasto 2. Piec około 30 minut w temp.180st.C.

Krem kokosowy:
W połowie mleka rozprowadzić budynie i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i na gotujące się, mieszając wlać rozrobiony budyń, a następnie wsypać kokos. Całość, nie przerywając mieszania, gotować ok. 5 minut. Ostudzić.
Margarynę utrzeć mikserem do białości i, nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimny budyń.

Sposób przekładania:
Ciasto z masą orzechową>>połowa kremu>>ciasto z masą sezamowa>>druga połowa kremu>>ciasto z masą kokosową.
Na koniec ciasto udekorować wg uznania.

Składniki

  • Masa sezamowa:15 dkg sezamu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 10 dkg margaryny
  • ćwierć szklanki cukru
  • Masa kokosowa:
  • 6 białek
  • pół szklanki cukru
  • 10 dkg kokosu
  • Ciasto kruche 1:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • kostka margaryny
  • łyżka smalcu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • opakowanie cukru waniliowego
  • słoik powideł
  • Ciasto kruche 2:
  • 20 dkg mąki pszennej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 10 dkg margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Masa orzechowa:
  • 20 dkg pokrojonych orzechów
  • 10 dkg margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • Krem kokosowy:
  • 3/4 litra mleka
  • szklanka cukru (ja dałam nie pełną, to zależy jak bardzo lubicie słodkie)
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 budynie kokosowe
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 10 dkg wiórków kokosowych

Podobne przepisy do Alibaba