Biała na rauszu

Reklama

Opis przygotowania

Kiełbasę zalać gorącym piwem wymieszanym z wodą.
Dodać pokrojoną w talarki cebulę.Gotować na małym
ogniu .Przygotować zasmażkę: 2 łyżki masła i łyżkę
mąki rozmieszać z wywarem z kiełbasy,dodać sok z
cytryny i miód.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Osączoną kiełbasę układać w wianuszki i
zalać gorącym sosem.Najlepiej smakuje z żytnim chlebem.

Przepis zaczerpnięty z książki "Przepisy z klasztornej kuchni" autorstwa o.Kazimierza Józefa
Kmak cystersa.

Składniki

  • 1 kg białej kiełbasy1,2 l jasnego piwa
  • 1/2 l wody
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz

Podobne przepisy do Biała na rauszu